2018-06-18
Visst skall du och din hund vara med i SRhFs lagtävling!
SRhF är en idéel organisation som syftar till att främja, utveckla och utbilda hundekipage i eftersök, byggnadssök och ruinsök med syftet att rädda liv. Vi välkomnar alla som delar detta intresse oavsett tränings- och utbildningsbakgrund.
En del i verksamheten är att på ett roligt, utvecklande och utmanande sätt låta våra medlemmar "testa" sina kunskaper i en årlig lagtävling där deltagarna kommer att ställas inför uppgifter som prövar både människors och hundars samarbetsförmåga, kunskapsnivå, mod och uthållighet.
Fler detaljer nedan. Vi önskar dig och din hund varmt välkomna till SRhFs lagtävling!
SRhFs styrelse
SRhF:s lagtävling äger rum under oktober månad varje år. Tävlingen pågår fredag kväll till lördag kväll med uppehåll för minst 8 h sömn. Inbjudan kommer ut på srhf.se i slutet av juni och anmälan står sedan öppen i sex veckor. Efter det lottas det bland de anmälda lagen vilka lag som får en plats.
Varje lag skall bestå av 4 ekipage. Om du inte har ett lag går det bra att anmäla sig som "tillgänglig" och då kan arrangören tipsa ev lag som saknar en fjärde medlem om att du är sugen på att vara med.
Tävlingen vill gärna locka en blandad grupp av deltagare; allt från hundar under utbildning via hundar i tävlingsform till pensionerade tjänstehundar. För att detta skall uppnås kommer funktionärer på stationen alltid att informera föraren om vad hunden funnit eller om det är en "blind" markering.
Uppläggen varierar från tävling till tävling i o m att det traditionsenligt är förra årets vinnare som arrangerar tävlingen. Det vanligaste är dock en serie mindre uppgifter på fredag kväll och sedan ett antal (ca 5-8 st) större stationer under lördagen.
Ett tips till dig som funderar på vilka du vill ha med i ditt lag är att det ofta är positivt att sätta ihop ett lag med varierade kompetenser. Typen av uppgift och svårighetsgrad kommer att variera och inte sällan är det förarnas kompetens som är den avgörande faktorn.
Lagtävlingens arrangörer skall sträva efter att ge deltagande ekipage och lag varierade och utmanande uppgifter. Fokus skall ligga på sök- och hunduppgifter av olika slag, men även andra till räddningssöket hörande uppgifter kan förekomma; orientering, sjukvård, radiokommunikation, gruppövningar, stresshantering, säkerhetstänk med mera.